Zodra de dagen korter worden en de bijen ‘binnen’ zitten gaan de kaarsen aan van bijenwas met hun heerlijke geur. De kaarsen maak ik van de was, verkregen na het smelten uit de raampjes. Hieronder de uitleg hoe je prachtige bijenwas kaarsen zelf kunt gieten.
Wat heb je nodig?
•Bijenwas • wassmeltpan (of twee pannen om de was 'au bain marie' te smelten) •gietpannetje • lont • satéstokjes of cocktailprikkertjes • elastiekjes • bakpapier •gietvorm.
Stap voor Stap...
1. Smelt de was in een dubbel-wandige wassmeltpan (een veilige manier voor het smelten van was) of 'au bain marie'.
2. Plaats het lont in de gietvorm en zorg er met een elastiekje of klittenbandje voor dat de vorm gesloten blijft.
3. Leg het uiteinde van het lont over bijvoorbeeld een saté- of cocktailprikkertje (het prikkertje rust op de wand van de gietvorm).
4. Giet de gesmolten was in de gietvorm. Dat kan vanuit de was- smeltpan maar handiger is om de gesmolten was over te gieten in een enkel- of dubbelwandig gietkannetje, vanwege het speciale tuitje. Om het gieten vanuit de dubbelwandige kan te verbeteren kan de hals ingesmeerd worden met olijfolie.