Bijenwas kaarsen maken, hoe doe je dat?

Zodra de dagen korter worden en de bijen ‘binnen’ zitten gaan de kaarsen aan van bijenwas met hun heerlijke geur. De kaarsen maak ik van de was, verkregen na het smelten uit de raampjes. Hieronder de uitleg hoe je prachtige bijenwas kaarsen zelf kunt gieten.  Overzichtkaarsen maken

Wat heb je nodig?

  Bijenwas
 • wassmeltpan (of twee pannen om de was 'au bain marie' te smelten)
  gietpannetje
  lont
  satéstokjes of cocktailprikkertjes
  elastiekjes
  bakpapier 
  gietvorm.



Stap voor Stap...

1. Smelt de was in een dubbel-wandige wassmeltpan (een veilige manier voor het smelten van was) of 'au bain marie'. 

2. Plaats het lont in de gietvorm en zorg er met een elastiekje of klittenbandje voor dat de vorm gesloten blijft.

3. Leg het uiteinde van het lont over bijvoorbeeld een saté- of
cocktailprikkertje (het prikkertje rust op de wand van de gietvorm).

4. Giet de gesmolten was in de gietvorm. Dat kan vanuit de was-
smeltpan maar handiger is om de gesmolten was over te gieten in 
een enkel- of dubbelwandig gietkannetje, vanwege het speciale tuitje.
Om het gieten vanuit de dubbelwandige kan te verbeteren kan de hals ingesmeerd worden met olijfolie.

5. Laat de was in de gietvorm afkoelen.

6. Knip het lontje af.

7. Verwijder de kaars uit de gietvorm.

8. Optioneel: maak de bodem vlak met een oud of reisstrijkijzertje.



Waar vind ik deze materialen in de webwinkel?

De materialen om kaarsen te maken vind je hier: BijenwasWassmeltkanGietkanLontGietvormen (favoriet zijn korfje kleingroot, de kerstman en de vormen voor de kerststalkaarsenmaken starterspakketen).

Laat kaarsen nooit onbewaakt branden!
Bijenwas kan minder consistent branden dan parafine.

Overzichtkaarsen maken
Overzichtkaarsen maken

Overzichtkaarsen maken

Overzichtkaarsen maken

Overzichtkaarsen maken

Menu

Login & Meer