Hoe maak ik een suikersmelter

Hoe maak ik een suikersmelter

Suikersmelter (Sucapi) voor het maken van suikerwater/invertsuikersuikersmelter

(klik op de foto voor een grotere afbeelding)

 

Na het lezen van dit artikel denkt u: wat is dit makkelijk. Waarom heb ik hier niet eerder aan gedacht?!

 

Wat is een suikersmelter?

Een suikersmelter is een apparaat bestaande uit twee emmers of vaten waarmee eenvoudig een verzadigde suikeroplossing gemaakt kan worden. Hiervoor is geen stroom of warm water nodig. Zelfs roeren is overbodig. Er ontstaat namelijk vanzelf een verzadigde suikeroplossing.


Hoe werkt de suikersmelter?suikersmelter

In het bovenste vat zitten gaatjes van 1,5 mm. In dit vat komt een laag suiker. De tweede emmer (eventueel met kraantje) dient als opvangvat. Het water wat toegevoegd wordt aan de suiker raakt hiermee verzadigd en loopt door naar het opvangvat. Op deze wijze ontstaat suikerwater zonder de moeite van roeren.


Wat is het voordeel van het zelf maken van een suikeroplossing?

  • Je kunt precies zoveel maken als je zelf nodig hebt.
  • Er zijn geen dure verzendkosten en hiermee verminder je tevens de milieubelasting. De suiker koop je immers lokaal in een supermarkt.
    • Je hebt geen lege jerrycans nodig, die een milieubelasting geven.suikersmelter
    • Voor een jerrycan van 14 liter suiker heb je 11,2 kg suiker nodig. Dit levert al snel een winst op van ongeveer 5 euro per jerrycan. Je weet zeker dat de HMF-concentratie (schadelijk voor de bijen) laag is. Er wordt immers met koud water gewerkt.
    • Er ontstaat een sucrose oplossing welke de bijen goed opnemen en de enzymen van de bijen zetten deze gelijk om in glucose en fructose.

Interesse in een kant-en-klaar model? Imkershops kant-en-klare suikersmelter/sucapi oplossingen.


Hoe maak ik zelf een suikersmelter?

 Materiaal:

 Gereedschap:

  • Boormachine
  • Boortje met een diameter van 1,5 en 5 mm
  • Boor met cirkelzaag voor het maken van een kraangat.

 

Het maken van de suikersmelter:

    1. In het deksel van de bovenste boren we een gaatje van 3 mm zodat de emmer niet vacum kan zuigen.
    2. In het deksel van de onderste emmer boren we gaten met een diameter van 5 cm en in de rand van het deksel een gaatje van 3 mm tegen de overdruk en overstromen.
    3. In de bodem van de bovenste emmer boren we nu een stuk of 50-200 gaatjes van 1,5mm.suikersmelter
    4. In de rand van de onderste emmer dicht bij de bodem boren we een gat voor de kraan. Afhankelijk van de kraan kies je de diameter. Let op: Niet te dicht bij de bodem omdat dan de kraan niet meer vast gedraaid kan worden aan de binnenkant.
    5. Nu zetten we alles op elkaar en gaan we de suikersmelter in bedrijf nemen.


Vullen:

Om te beginnen vullen we hem met ongeveer 8-10 kg suiker en daarna 5 liter water. Het water gaat nu lopen. Het eerste suikerwater uit de onderste emmer kan je na 10 minuten terug gooien dit is nog niet geheel verzadigd. De volgende dag zul je zien dat je een prachtige suiker oplossing hebt verkregen.

Bijvullen:

Begin altijd met suiker en zorg ervoor dat er genoeg suiker in de bovenste emmer zit (liever teveel). Een goede regel is om 8 kilo suiker toe te voegen ensuikersmelter deze dan af te vullen met water. Zo houd je altijd een mooie dikke suikerlaag in de bovenste emmer. Mocht deze toch dun worden voeg dan gewoon wat extra suiker toe.

1Reacties

    • Avatar
      Theo Poortinga
      jun 22, 2015

      Bij mij gaat het suikerwater niet snel lopen. Na 35 minuten gekeken om het eerste dunne suikerwater terug te doen in de bovenste emmer. maar er zat geen drup suikerwater in de onderste emmer. Ik gebruik fijne suiker van de LIDL, een stuk fijner van structuur dan de gebruikelijke kristalsuiker van andere grootgrutters. Wat te doen?

Plaats een reactie

* Naam:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Reactie:
Typ de code